Ensimmäinen askel vuokralaisen löytämisessä on saada oma ilmoitus kiinnostuneiden silmäparien nähtäville. Tänä päivänä vuokramarkkina on siirtynyt nettiin. Paikallislehtien tai kauppojen ilmoitustaulujen kautta ei puhelin soi vuokra-asuntojen merkeissä. Listaa siis asuntosi vaikkapa Vuokraoveen ja jatketaan sen jälkeen kontaktien järjestämistä paremmuusjärjestykseen.
1. ASUNNON OIKEA KUUKAUSIVUOKRA
Asunnon vuokrataso vaihtelee alueesta riippuen. Tähän vaikuttaa alueen kasvunäkymät, työllisyys, sijainti suhteessa aluekeskukseen, kysyntä ja tarjonta. Asettaessasi asunnon vuokrattavaksi, kerrot samalla haluamasi kuukausivuokran. Asunnosta mahdollisesti kiinnostunut vuokralainen päättää tahollaan, miltä vuokrapyyntö vaikuttaa asunnon kuntoon, ominaisuuksiin ja sijaintiin nähden.
Markkinahintaa korkeammalla vuokratasolla joutuu vuokranantaja tarjoamaan enemmän vastinetta rahalle. Yleensä tämä näkyy asunnon erinomaisena kuntona. Tämä on tyypillisesti paras taktiikka asunnonvuokraukseen. Tyytyväinen vuokralainen viihtyy asunnossa pitkää ja pitää myös osaltaan huolta asunnosta. Keskimääräistä markkinahintaa alempi kuukausivuokra johtaa helposti siihen, että asunto kiinnostaa pikemminkin ei toivottuja vuokralaisia, jotka edelleen nopeuttavat asunnon yleiskunnon heikkenemistä.
Keskimääräinen vuokrataso kannattaa käydä toteamassa Tilastokeskuksen sivuilta sekä Vuokraovesta. Vertaa omaa kohdettasi tarjolla oleviin asuntoihin ja päätä hintasi tämän perusteella. Vuokramarkkinoilla on yleensä erittäin suuri vaihtuvuus ja kilpailu, joten väärin hinnoitellut asunnot istuvat pitkään tyhjillään ja menetät vuokratuoton näiltä kuukausilta. Asuntovuokraus ei ole nopea tapa rikastua, mutta tasainen tuotto on mahdollista vain vuokrattujen asuntojen avulla. Älä ole liian toiveikas korkean vuokratason osalta vaan toimi käytännöllisesti. Hyvä vuokrasuhde on paljon tärkeämpi kuin vuokratason maksimointi muutaman kuukauden osalta.
2. TULEVAN VUOKRALAISEN TAUSTAN SELVITTÄMINEN
Vuokralaisen taustan selvittäminen on avain onnistuneeseen vuokralaisen valintaan. Useimmat vuokralaiset odottavat takuumaksuja sekä luottotietojen selvittämistä, joten tämä tulee yleensä selvitettyä joka tapauksessa.
Suosittelen mekaanisen luottotietojen tarkistamisen sijaan sitä, että painotat hakijan kanssa jutustelua, jolloin saat yleisellä tasolla tietää perhetilanteesta, koulutuksesta, työtilanteesta, elämänkäänteistä sekä nykyisistä ja tulevista tavoitteista. Numerot yksinään eivät takaa asuntosi ja sinun kanssa yhteensopivaa vuokralaista.
Huolellisuus vuokralaisen valinnassa on se vaihe, jolla varmistat asunnon vuokraamisen kannattavuuden ja sujuvuuden. Pitkäaikaiset vuokralaiset vähentävät myös sinun tarvittavaa työpanosta ja parhaassa tapauksessa onnistut luomaan lähes täysin passiivisen tulonlähteen.
3. VAKUUDET JA VAKUUTUKSET TURVAAVAT ASEMASI VUOKRANANTAJANA
Vuokranantajan ja vuokralaisen välillä voidaan sopia vakuuden maksamisesta. Tämän vakuuden on tarkoitus toimia turvana tilanteessa, jossa jompikumpi osapuolista ei hoida omia vastuitaan. Yleensä vakuus turvaa erityisesti vuokranantajaa tilanteissa, joissa vuokralainen on aiheuttanut vahinkoa asunnolle tai jättänyt vuokran maksamatta. Vakuuden suuruus vaihtelee 1-3 kuukausivuokran välillä.
Vuokravakuus on usein esteenä vuokralaisen muutolle asuntoon. Uudelle paikkakunnalle työn tai opiskelun perässä muuttava saattaa olla tilanteessa, jossa ylimääräistä rahaa ei tilillä ole ja korkea takuu ei vain mahdu sen hetkiseen budjettiin. Näissä tilanteissa hyvänä vaihtoehtona toimii omavelkainen takaus, jonka joku vuokralaisen lähipiiristä myöntää vuokralaiselle. Tällöin vuokralaiselle ei tulee korkeaa taloudellista kynnystä, mutta vuokranantajakin on suojattu ongelmatilanteiden varalta.
4. VUOKRASOPIMUKSEN SISÄLLÖN YKSITYISKOHTAINEN KIRJOITAMINEN
Vuokrasopimusta laadittaessa on hyvä määritellä tarkkaan sopimuksen kaikki ehdot, joista voi myöhemmin tulla erimielisyyksiä ja mahdollisia ongelmatilanteita. Verkossa on päteviä vuokrasopimuspohjia, joita voit käyttää. Lisäksi omilla lisäyksillä muutettua sopimuspohjaa kannattaa näyttää lakiasiaintuntijalle, joka voi kammata pois mahdottomat vaatimukset. Yhden kohteen vuokraamiseksi ei tietenkään kannata käyttää laajasti ostopalveluja, sillä vuokratuotto on tässä tapauksessa syöty pitkäksi aikaa.
Vuokrasopimukseen listattavia asioita ovat tietysti vuokran suuruus ja vuokrasopimuksen kesto ellei kyse ole jatkuvasta vuokrasopimuksesta. Lisäksi on hyvä mainita saako vuokralainen pitää kotieläimiä tai tupakoida huoneistossa. Muita tärkeitä yksityiskohtia ovat muuttopäivät, vuokranmaksupäivä, irtisanomisaika, vaatimus kotivakuutuksesta ja näin AirBnB -aikana toteamus mahdollisesta oikeudesta vuokrata asuntoa edelleen.
5. KÄYTÄ PALVELUITA JA ULKOISTA ONGELMAT
Jos haluat löytää luotettavan vuokralaisen ja käyttää vähemmän omaa vapaa-aikaasi vuokrausprosessin hoitamiseen, niin markkinoilla on useita koko vuokrausprosessin hoitavia palveluita. Pientä maksua vastaan voit ulkoistaa vuokra-asuntosi hallinnoin kaikki vaiheet vuokralaisen hankinnasta ja ylläpitämisestä dokumentointiin ja verotukseen.
Varsinkin kiinteistöjen vuokraus on hankalaa, sillä erilaiset kiinteistönhuoltotehtävät kuuluvat usein vuokranantajan vastuulle, ellet sitten satu löytämään vuokralaista, joka pientä vuokranalennusta vastaan hoitaa ruohonleikkaamisen sun muut jutut. Kiinteistönvälittäjiltä saat myös paikallisesti palveluita, erityisesti asunnon vuokrauksen osalta.
Käyttämällä ammattilaista, löydät oikeanlaisen vuokralaisen ja varmistat, että kaikki käytännön asiat hoidetaan oikein. Välitys- sekä hallinnointipalkkiot ovat myös täysin vähennyskelpoisia vuokratulojen verotuksessa.